Audeze Mobius, high-end gaming-hovedtelefon

En gaming-hovedtelefon fra Audeze?

Audeze Mobius, Team Copper

Ja! – Audeze, kendt for at lave nogle af verdens bedste hi-fi-hovedtelefoner, har nu lanceret en gaming-hovedtelefon. Audeze Mobius er på flere måder ‘en første’ for Audeze.

Det er naturligvis deres første gaming-hovedtelefon men det er også den første trådløse hovedtelefon fra Audeze. Det ligeledes den første full-size hovedtelefon fra det amerikanske firma, som har en pris på under 4000,-

Men er I ikke sådan nogle hi-fi-nørder?

Hmm, jo… Men, flere af os spiller også – både på konsol og PC så helt naturligt har vi også her en interesse i, at få den bedst mulige lydoplevelse. Men er Audeze Mobius kun en gaming-hovedtelefon, eller er det her en reel multimediahovedtelefon som kan bruges til både spil, film og musik og levere den velkendte Audeze lydkvalitet over hele linjen? – Mobius har rigtig mange features og der er meget at tage i betragtning. Lad os tage et nærmere kig på hvad denne hovedtelefon rent faktisk kan.

Emballagen fra Audeze Mobius

Flot emballage – er der noget i?

Heldigvis er det her ikke bare en flot men tom kasse. I den finder du både hovedtelefonen og al tilbehøret som følger med:

  • Et USB-A til USB-C kabel
  • Et USB-C til USB-C kabel
  • Et mini-jack til mini-jackkabel
  • En mikrofon
  • En sikkerhedsvejledning
  • En ’Traveler’s Handbook to the Mobius Universe’  (brugervejledning)
  • En opbevaringspose i stof

Foto af åben emballage

Billede af tilbehør

Billede af stofpose

Kvalitetsfornemmelse

Mobius er som sagt den billigste, full-size hovedtelefon fra Audeze nogensinde, så det er helt naturligt at materialevalget ikke er det samme som vi har set på de større LCD-2, LCD-MX4 osv. Det er også helt OK, alt taget i betragtning. Det betyder dog ikke, at Mobius skorter på komforten. Tværtimod så er den faktisk virkelig behagelig at bære, takket være den lave vægt og puderne på både bøjle og kopper, som er lavet i memory foam. Designet er over-ear så puderne sidder altså ikke på øret men rundt om øret. Det gør at den både kan bæres længere uden at man føler ubehag eller varme på ørerne og så har det den fordel, at det også har en relativt effektiv, passiv støjdæmpning.

Knapper, stik og dingenoter

På ydersiden af den venstre kop finder man en tænd/sluk knap til mikrofonen og nedenfor den, en tænd/sluk knap til hovedtelefonen. På bunden, eller undersiden, af samme kop er der volumenjustering til både hovedtelefonen og mikrofonen. Ved siden af dem er der en mini-jack indgang som kan benyttes hvis man ikke har mulighed for enten USB- eller Bluetooth-forbindelse. Det kunne eksempelvis være i et fly, eller i kombination med en ældre iPod. Det er værd at bemærke, at hvis hovedtelefonen er løbet tør for strøm, så fungerer den heller ikke med mini-jack. Det er fordi at Mobius har indbygget aktiv balanceret forstærkning og det kræver som bekendt strøm for at fungere.

Foto af hovedtelefonen knapper

Indgange på hovedtelefonen

Det er også på undersiden at USB-C- (gudskelov har Audeze valgt at gå med på USB-C) indgangen er. Den bruges til både opladning af hovedtelefonen og for tilslutning til en computer. Sidste funktion på koppen er 3D-knappen som vi vender tilbage til.

Audeze Mobius funktioner

Som sagt er Mobius lanceret som en gaming-hovedtelefon og man finder derfor også en mikrofon i kassen. Mikrofonen er monteret med et 3.5mm mini-jackstik i den ene ende og kan altså monteres på hovedtelefonen efter behov. Hvis du også vil bruge Mobius som trådløs hovedtelefon, behøver du altså ikke rende rundt og ligne en der er stukket af fra kontroltårnet i Københavns lufthavn. Mikrofonen kan også bruges til at foretage opkald hvis man har tilsluttet Mobius til en mobiltelefon eller lignende.

Lytteindtryk – Musik

Som hi-fi-nørd er det første der skal testes naturligvis hvordan denne hovedtelefon klarer ganske almindeligt musik i to-kanals stereo. Både fordi min reference i musik er klart større end den er i spil eller film og fordi det er relevant at sammenligne med Audezes dyrere high-end-hovedtelefoner. 3D-funktionen er til musiktesten koblet ud for at kunne lave en reel sammenligning med min reference som er Audeze LCD-2. 3D-funktionen kan kobles ud ved at skifte mellem forskellige indstillinger ved tryk på 3D-knappen, indtil en venlig dame som bor i hovedtelefonen siger ’3D off’

Al musik er Apple Lossless i 16-bit 44.1khz fra CD. På Mac er afspillerprogrammet ROON, som gør det muligt at lade Mobius overtage volumenkontrollen fra Mac’en. Via USB fungerer hovedtelefonen med styresystemet generelt og altså også i andre programmer som iTunes, Google Chrome mv.

Via USB-C til MacBook Pro

Den nemmeste måde at tilslutte Mobius til en computer er via USB. Der følger kabler med til både USB-C-indgange og den klassiske USB-A. Fordelen ved USB-forbindelsen, sammenlignet med 3.5mm mini-jack, er at man kan holde signalet digitalt, hele vejen fra computeren til enhederne.

Det første man lægger mærke til når man har trykket play i sin musikafspiller er uden tvivl den velkendte Audeze lydsignatur. Her er en virkelig god åben, luftig soundstage – et typisk kendetegn ved de planar magnetiske enheder som Audeze sværger til. Den fyldige basgang i Daft Punks ’Giorgio by Moroder’ bliver gengivet uden at drukne det hele i bas og alle instrumenter er adskilt fornuftigt. Dette nummer har en tendens til at lyde rodet hvis hovedtelefoner/højttalere ikke formår at gengive det korrekt men på Mobius lyder det faktisk overraskende godt. På H.C. McEntires ’Yellow Roses’ står vokalen perfekt centreret og stereoperspektiv og luftighed er exceptionelt godt for en hovedtelefon af denne slags og i denne prisklasse. Samme oplevelse får jeg med Becks ’Lost Cause’ som har en tendens til at lyde lidt ’spids’ og rodet. Igen er Mobius virkelig godt med og både instrumenter og vokal lyder rigtig fint.

USB-C-forbindelsen kan udover PC/Mac også benyttes til udvalgte Android mobiltelefoner men det afhænger af implementeringen af USB på det specifikke apparat.

Via Bluetooth

Den trådløse funktion i Audeze Mobius gør den jo helt oplagt til bærbart brug, så det skal naturligvis også testes. Hovedtelefonen understøtter Bluetooth i hhv. SBC (laveste kvalitet) AAC (mellemste kvalitet) og LDAC (højeste kvalitet) – Første test bliver med Bluetooth AAC forbundet til iPhone. SBC er så ringe, at det ikke er relevant at teste.

Bluetooth AAC

Denne kvalitet svarer nogenlunde til det kvarte af CD-kvalitet, så uanset hvor god en hovedtelefon er, vil der være en kvalitetsmæssig begrænsning i hvor godt det kan blive. Dermed ikke sagt, at det slet ikke kan lyde godt – det kan det bestemt og det gør det også. Mange af kvaliteterne fra testen via USB går igen her. Man mister en smule detalje i de øverste frekvenser og basgangen i ’Giorgio..’ har mistet lidt af sin struktur men det er bestemt godkendt. H.C. McEntires ’Yellow Roses’ viser overordnet lidt af de samme tendenser. Stereoperspektivet er stadig godt men de øverste frekvenser har en smule tendens til lidt ’sssss-lyde’ – De oplevelser skal tilskrives Bluetooth AAC’s begrænsninger og ikke hovedtelefonen, som jo ikke viste tegn på dette da de var tilsluttet via USB.

Bluetooth LDAC

LDAC er Sonys implementering af Bluetooth og er tre gange højere kvalitet end AAC. Selvom det er Sony der har skabt LDAC, er det også tilgængeligt på en række andre producenters produkter, bl.a. Razer Phone, Samsung Galaxy S9+ og Google Pixel 2. LDAC forbedrer helt klart på lydkvaliteten over Bluetooth og de småting jeg oplevede som værende mindre gode via Bluetooth AAC, er stort set forsvundet her. Der er ingen ’ssss-lyde’ og strukturen i basgangen på ’Giorgio…’ er tilbage. Til musiklytning er der ingen tvivl om, at LDAC er vejen frem hvis du har mulighed for det – Er du begrænset til AAC vil du dog med al sandsynlighed være mere end tilfreds med dét.

Lytteindtryk sammenlignet med Audeze LCD-2

Samlet set er Audeze Mobius mere end godkendt som hovedtelefon til musik – både via kabel og trådløst via Bluetooth. Lydsignaturen er den typiske Audeze, sammenligneligt med de dyrere modeller, bare ikke lige så god. Sammenlignet med LCD-2 – som er en hovedtelefon til ca. 10.000,- – kan Mobius have en tendens til at lyde lidt poleret og lys i klangen. Man oplever heller ikke samme opløsning og soundstage og bassen er ligeledes bedre på Audeze LCD-2. Det meget vigtigt at man her har forskellene på de to i mente. Både den faktiske forskel i pris men også i funktion. Mobius er både aktiv og trådløs og LCD-2 er en klassisk, passiv hovedtelefon.

De indbyggede forstærkere i Mobius suser en lille smule men dog ikke mere end, at man ikke vil lægge mærke til det når der afspilles lyd. Med USB-kablet monteret er der en smule mikrofoni – altså kan man høre i hovedtelefonerne hvis man skramler for meget rundt med kablet.

Kort og godt er Audeze Mobius en fantastisk hovedtelefon til prisen og hvis man leder efter en trådløs, lukket hovedtelefon og i princippet er ligeglad med 3D-funktionen, så er den faktisk et af de bedste bud jeg har lyttet på. Sidder man ved computeren og lytter til musik er der endnu mere lydkvalitet at hente ved at tilslutte dem med USB-kablet.

Lytteindtryk 3D-lyd / Surround

Surroundfunktionen er vel nok den primære feature i Audeze Mobius, så det skal naturligvis også testes. Hovedtelefonen har kun to enheder, højre/venstre men den har en indbygget DSP-funktion som emulerer et 8.1 højttalersystem. Denne funktion fungerer kun når hovedtelefonen er tilsluttet en computer via USB-kablet, da Bluetooth er begrænset til at overføre to-kanals lyd. Mobius skal altså have et ægte surroundlydspor at arbejde med og det kan kun overføres via USB-kabel.

Surroundfunktionen fungerer uanset om det er til spil eller film. I dette tilfælde har jeg testet med en film, en af mine favoritter til formålet: The Dark Knight. Filmen afspilles fra Blu-ray på en Mac-computer med VLC. Det kræver lidt opsætning før man kan gå i gang, men det skal heldigvis kun gøres én gang. På Mac skal man ind i midi-indstillinger og vælge Mobius og konfigurere den til at håndtere et multikanalsignal. Derefter vælger man så Mobius som lydudgang i VLC og så er man kørende.

Wow! – Det er imponerende!

Skal jeg beskrive surroundgengivelsen i Mobius med ét ord må det være: imponerende! – Selvom det er DSP og ikke ægte surround, så fungerer det ekstremt overbevisende. Scenen i starten af The Dark Knight, hvor Jokeren og hans kumpaner røver banken er virkelig godt testmateriale og lydbilledet gengives på fantastisk vis i disse hovedtelefoner. Man fornemmer virkelig stemningen og intensiteten i banken og røvernes dæmpede tale bag maskerne, kan placeres direkte på røvernes placering i billedet. Man har virkelig en fornemmelse af at have højttalere omkring sig og oplevelsen her er langt mere biografagtig end jeg havde forestillet mig.

Lyden bliver ved skærmen

Lyden hænger ekstremt godt sammen med billedet og det bringer mig til en sidste funktion i Audeze Mobius, nemlig Waves Nx head tracking. Jeg ved næsten ikke om det er mere imponerende end surroundgengivelsen – det er i hvert fald en ’killer combo’! – Funktionen gør at lyden i det virtuelle rum bliver låst fast til skærmen. Det sker ved et enkelt tryk på 3D-knappen mens du kigger på billedet. Så har hovedtelefonen regnet ud hvor i rummet skærmen befinder sig, og hver gang du bevæger hovedet, bliver lyden hvor den er. Drejer du hovedet 90 grader til højre, så vil lyden primært være i dit venstre øre, fordi det er der skærmen står. Det er ekstremt imponerende og fungerer virkelig godt. For at citere min kæreste som også prøvede at se scenen fra ’The Dark Knight’ – ”Fuck, det er vildt!” – Ja, det er det. Og det retfærdiggør om noget prisen på de her hovedtelefoner, hvis ikke lydkvaliteten og multikanallyden var nok.

Lavet til PC gaming – fungerer også med PS4, Xbox One, Switch mv.

Jeg har desværre ikke haft mulighed for at prøve PC-spil (fordi jeg kun har en PlayStation 4) med hovedtelefonerne. Men jeg kan kun forestille mig at surround- og head tracking-effekten er lige så imponerende her, da det i princippet er samme medie som skal gengives.

Audeze Mobius kan godt benyttes med PS4 og Nintendo Switch via USB men kan ikke gengive surround på disse systemer. På Xbox kan hovedtelefonerne tilsluttes via mini-jack, dog også uden surroundlyden. Head tracking og 3D-lyd fungerer på alle systemer, uanset tilslutning.

Tilpasning af Audeze Mobius

For at du kan få den absolut bedste oplevelse af surround og head tracking har Audeze lavet en app som fås til både Windows og Mac OS. Audeze HQ-appen er gratis og kan hentes fra Audezes hjemmeside. Her får du mulighed for at kalibrere hovedtelefonen ud fra omkredsen på dit hoved og afstanden mellem dine ører. Du kan ligeledes justere størrelsen på og genklangen i det virtuelle rum. Der er også en række forudindstillede lydprofiler bl.a. ’Flat’, ’Ballistics’, ’Music’ og ’Racing’.

Skærmbillede af Audeze HQ

Konklusion

Lige siden jeg så annonceringen af Mobius var jeg ret fast besluttet på at, dem skulle vi have i butikken. Ikke så meget på grund af at det var en gaming-hovedtelefon, men mere fordi det var en trådløs Audeze-hovedtelefon til en god pris. At head tracking og surround-funktionerne så fungerer ekstremt godt til film – som er lidt mere vores boldgade end gaming er – har bare gjort dem endnu mere relevante for os. Mobius er ikke blot en gaming-hovedtelefon – det er en ægte multimedie-hovedtelefon til både musik, film, spil og kommunikation.

Hvis du søger en hovedtelefon som kan bruges til forskellige medietyper og som leverer en overbevisende oplevelse over hele linjen, så er det her et ekstremt godt bud.

Hvis du er gamer og er vant til lyden fra de hovedtelefoner du finder hos elektronikgiganterne – ja, så vil du blive chokeret når du får de her på ørerne.

Du kan læse mere om Audeze Mobius på vores netbutik

FacebooktwittermailFacebooktwittermail