5 Gode Grunde Til At Vælge En Ordentlig Pladespiller!

En Rega Planar 2 er både enkel, elegant og ekstremt vellydende!

Hvorfor en god pladespiller er alle pengene værd – og lidt til. Her er 5 gode grunde til at vælge en ordentlig pladespiller!

Vinyl-genopstandelsen er på sit højeste og alle vil genoplive deres gamle plader. Med udsigten til potentielt at kunne nyde musik fra et format af aller højeste musikalske kvalitet og nostalgien ved at se de sorte skiver dreje lystigt, kan vi kun klappe i hænderne. Desværre kommer rigtig mange ikke til at opleve skyggen af den ægte magi ved LP’er, fordi de vælger at afspille dem på yderst underlødige grammofoner.

1. En ordentligt pladespiller er bygget til at slide mindst muligt på dine plader.

Køber du en god pladespiller – hvilket du som læser af Stereotypen naturligvis gør – køber du også en pladespiller der typisk trykker mellem 1.5 til 2.5 gram på pladen. Højkvalitets-pickups er lavet til at fint at kunne aftaste rigeligt med informationer fra pladen uden at trykke hårdere. Lavkvalitets-pickups, som vi finder på den typisk rejsegrammofon, er lavet på en helt andet grov vis og trykker til sammenligning med mellem 7 og 10 gram, og det sættes i perspektiv af, at vores professionelle pladespiller digitalvægt ikke går længere op end 5 gram. På godt jydsk, så bliver der altså ”pløjet hårdt” – og du høster desværre ikke andet end en pladespiller og pickup, der bliver slidt alt for hurtigt ned.

Uha, dén er farlig for dine plader!

2. Lydkvaliteten er fra en anden planet!

Vi lyver ikke når vi siger, at det er forskellen mellem himmel og jord. At bruge en rejsegrammofon er simpelthen for tæt på at tage et søm og bare køre det rundt i rillerne som en 3-årig ville have gjort. Derimod vil en god begynder pladespiller til 2-4000 kr genrejse dine gamle Beatles- og Michael Jackson-plader i alt deres pragt fordi pickuppen, lejer og nål er udarbejdet i de fine tolerancer der kræves, for at aftaste pladens informationer med største præcision og et minimum af forvrængning. En pladespiller er simpelthen et håndværk, og ordentligt håndværk koster bare det, ordentligt håndværk koster.

Højttalere hører ikke til på en pladespiller!

3. En pladespiller er uden højttalere og andre overflødigheder

En pladespiller skal såvidt muligt være bygget på en sådan måde, at rystelser og vibrationer ikke kommer ind og påvirker nålen, der har et svært nok arbejde med at registrere rillens information i forvejen. Så at sætte højttalere direkte i pladespilleren virker som en idé på linje med at holde en Slayer-koncert under en hjerteoperation. Så selvom de små 50 øres højttalere ikke kan bidrage til lydkvaliteten, kan du godt regne med at de ødelægger den – på den ene og anden måde. Og du betaler for det… En god kvalitetspladespiller er et simpelt men meget nøjagtigt og velbalanceret stykke mekanik, der er konstrueret kun med henblik på at afspille dine plader på aller bedste vis uden overflødig gejl.

4. Holdbarhed, service og fremtidig opgradering

Du vil nok blive overrasket, men du kan nok ikke få en ny nåleforsats til din billige pladespiller, når den gamle er knækket eller slidt op (hvilket den jo bliver hurtigt). De 500 eller 1000 kr bliver derfor pludselig dyrt købt når nålen er slidt op eller knækket efter et års tid og garantien ikke dækker, fordi det er ”normalt slid”. Og da pickuppen er splejset på tonearmen i en dejlig tynd plastikløsning, kan du ikke engang sætte en helt ny pickup på. Til gengæld kan du på en god Hi-Fi pladespiller skifte nåleforsatsen når den er slidt efter tre-fire år, og i prisklassen fra 2-4000 kr koster det sjældent meget over 400 kr. Ønsker du at opgradere, er der et bredt udvalg af tilgængelige pickups og tit kan du blot nøjes med en bedre nål, hvilket alle kan udskifte. Samtidig er rem, motor og andre bevægelige dele af langt højere kvalitet, hvilket betyder at din pladespiller – med lidt skift af nål og drivrem efter nogle års brug – snildt kan give dig musikglæde i 10-20 år.

 

Den glimrende Ortofon 2M Red sidder på mange gode, prisbillige pladespillere

5. Prisforskellen er til den dyres fordel på den lange bane

Forskellen mellem 1000 kr og 2-3000 kr kan synes ret stor i første omgang, men i det større perspektiv ender den med at være noget billigere. Først og fremmest er levetiden begrænset til pickuppens levetid på en rejsegrammofon, og der taler vi nok 3 år maksimalt. Herefter er den skrot og kan ikke engang sælges. Måske knækker nålen ved et uheld efter 7 måneder, og din pladespiller er intet værd herefter eller også går motoren i stykker efter 2 år og 3 måneder, og du står igen uden pladespiller.
Så skal du spille plader i 10 år, kan du godt regne med at have købt 3-4 rejsegrammofoner i denne periode til en samlet pris på måske 3500 kr – eller 2-3 nåleforsatser og drivremme til en værdi af 1000 kr i vedligehold. Allerede nu ligger de side om side, hvis vi går ud fra, at du har købt en pladespiller til 2500 kr.
Men har du overhovedet nogen plader at afspiller efter de første fem år med en rejsegrammofon? Deres uhyrlige slid på pladerne gør erstatning af nedslidte yndlingsplader til en ikke uanseelig økonomisk post i sammenligningen. Men det er rent hypotetisk, for med den dårlige lyd får du sikkert aldrig den glæde ud af pladerne, som du havde håbet på og har alligevel droppet ”det der vinyl flip” længe før rejsegrammofonen er slidt op.

Så vores råd er, at vil du finde ud af, hvad denne vinyl-ting virkelig handler om eller skal pladerne bare genoplives, så sørg for at investér i en ordentlig pladespiller. Det er hverken svært eller specielt dyrt, når det gøres ordentligt.

FacebooktwittermailFacebooktwittermail