Den Bedste Musik-streamingtjeneste 2017

Hvilken Musik-streamingtjeneste fortjener dine kroner i 2017? – Vi kommer med et bud.

Musik-streamingtjeneste

Vi forsøger i denne artikel at afdække fordele og ulemper og finde den bedste musik-streamingtjeneste i 2017. Vi kigger i denne artikel på Apple Music, Deezer, Google Play Music, Spotify og Tidal.

Lad os få de overordnede fordele og ulemper af vejen med det samme. De er relevante uanset hvilken tjeneste du vælger.

Fordel:

  1. Adgang til alverdens musik – et sandt El Dorado for musikelskere.

Ulemper:

  1. Hvis du opsiger dit abonnement, har du ikke længere adgang til din musik. (og dit liv bliver gråt og kedeligt)
  2. Den valgte musik-streamingtjeneste har rettighederne til din musiksamling. Dvs. at du aldrig rigtig ejer den og tjenesten kan når som helst fjerne et givent album som du så ikke længere har adgang til.
  3. Eksklusivaftaler som gør, at visse albums kun er tilgængelige på én af de mange platforme. Man kan altså ende ud i, at skulle have flere abonnementer for, at have adgang til al den musik man godt kan li’.

Der er ingen tvivl om, at måden vi lytter til og forbruger musik på, har ændret sig markant de sidste fem år. Musikstreaming har klart overtaget salget af fysiske medier – selv ikke den store revival af vinylplader har haft nogen reel indflydelse på dette skift.

Forskellene på de forskellige musik-streamingtjenester

Hvis man går bare en smule op i lydkvalitet, så bør man også gå op i at vælge den korrekte musik-streamingtjeneste. Der er efterhånden en hel del store spillere på markedet, domineret af nogle få virkelig store. Og på trods af, at de ved første øje(øre-)kast kan virke identiske, så er der store forskelle. Det gælder både på pris, udvalg og ikke mindst lydkvalitet. En anden vigtig faktor, synes vi, er integration. Altså, hvor bredt er streamingtjenesten integreret i både hard- og softwareløsninger, så du ikke er bundet til kun, at kunne bruge den på din computer eller telefon.

Lad os starte fra en alfabetisk begyndelse
og lægge ud med..

Apple Music Musik-streamingtjeneste

Apple Music

Apple kom lidt sent i gang med deres musiktjeneste. Efter en hård start (se mit indlæg om Apple Music fra juli 2015) er de kommet godt frem i bussen på både udvalg og antal abonnenter. Appen til både iPhone og iPad har fået en overhaling, så den rent faktisk er nem og intuitiv at benytte. Apple Music er naturligvis tilgængelig på æblefirmaets egne produkter, det være sig iPhone, iPad og Mac computere men er for nyligt også kommet ud i en betaversion til Android. Det tilgængelige udvalg er på omkring 40 millioner sange og dermed i den rigtig gode ende. Det er desuden lykkedes Apple at lokke en række kunstnere til, at lave udgivelser som er eksklusivt tilgængeligt på platformen.

En af Apple Musics største forcer er deres udvalgte playlister som – modsat Google Play Music – laves af mennesker der har et godt kendskab til musik. Det kan mærkes og platformen er en af de ubetinget bedste når det kommer til at opdage nyt musik. Noget der også er værd at nævne, er Beats 1 Radio som er en ‘rigtig’ radiostation med DJ’s, gæsteværter osv.

Integration

Apple Music i sig selv har ikke nogen særlig stor udbredelse i andre soft- eller hardwareløsninger end ‘iProdukter’ Android og iTunes på Mac og PC. Der hvor Apple i stedet excellerer er på produkternes AirPlay funktion. Det skal dog retteligt siges, at AirPlay ikke er en Apple Music funktion men en generel funktion til streaming af lyd og billede. AirPlay er – udover Bluetooth – den mest udbredte protokol til streaming af musik og findes på utallige apparater som trådløse højttalere, receivere, Apple TV mv.
Apropos Apple TV, så kan man også tilgå Apple Music her. Det kræver så bare at man tænder sit TV for at høre musik, hvilket synes lidt.. underligt.

Lydkvalitet

På lige fod med andre streamingtjenester oplyser Apple ikke hvilken kvalitet der streames i. Det er heller ikke muligt at vælge en kvalitetsindstilling i appen, bortset fra at man kan vælge at streame i ‘høj kvalitet’ når man benytter mobildata. Høj kvalitet er angiveligt 256 kbps AAC.

En lille finte på Apple Music er ‘Mastered for iTunes‘ – Det er kort fortalt en speciel tilgang til ‘mastering’ af musik til det komprimerede AAC-format. Resultatet ligger tættere på den originale fil og vil – alt andet lige – lyde bedre end en komprimering af samme album fra en almindelig CD-skive. Eller for den sags skyld, samme album på eks. Spotify. Det er kun udvalgte albums der får denne behandling.

Brugerflade

Der er delte meninger om brugerfladen i Apple Music. Personligt synes jeg den fungerer ret godt og intuitivt. I hvert fald på iPhone og iPad. Brugerfladen er holdt i hvid og lyse nuancer og er i virkeligheden ret enkel at se på. Der er let adgang til musik som er hentet til enheden og ved et tryk på ‘Til dig’ får man foreslået både nyt musik, nye playlister og et overblik over det man har lyttet mest til. iTunes på Mac og PC er lidt af en rodebutik og det trækker lidt ned i helhedsoplevelsen af Apple Music som musik-streamingtjeneste.

Apples musik-streamingtjeneste
Apple Music som det ser ud på en iPhone

Pris og ekstra funktioner.

Apple Music koster 99kr pr. måned (49kr hvis du er studerende)
Der er ingen gratisfunktioner på Apple Music men hvis man har et abonnement kan man få ‘spejlet’ sine egne musikfiler i skyen. iTunes scanner dit bibliotek og gør musikken tilgængelig. Hvis der ikke kan laves et ‘match’ på Apple Music på et givent album, kan man i stedet vælge at uploade det. Min erfaring er at der stadig er ting som ikke kan findes på Apple Music. Af en samling på ca. 600 albums, var der omkring 150 som ikke kunne matches på Apple Music. De skulle i stedet uploades. En stor del af dem er soundtracks eller blandede albums som – af en eller anden grund – bliver ved med at være et problem at finde på musiktjenester.

Apple Music inkluderer ud over musik også et udvalg af musikvideoer og firmaet er ligeledes i gang med at producere originalt videoindhold.

Det er muligt at få vist teksterne til en sang på udvalgte numre. Så kan man rigtig kan sidde i bussen og synge med.

Det er muligt at downloade musik til sin enhed. Så man ikke er afhængig af databrug når man er på farten.

Prøveperiode: 3 måneder – Læs mere her

Deezer musik-streamingtjeneste

Deezer

Deezer er så småt begyndt at vise sig som et seriøst alternativ til de andre, mere kendte tjenester. Deezer er fransk og byder efter eget udsagn på et udvalg af ikke mindre end 43 millioner numre. Tjenesten er tilgængelig på Android, iPhone og Windows Phone, samt tablets, TV og meget andet. Lytter du til musik ved computeren kan du vælge at hente deres program til PC/Mac eller bare logge ind og lytte til din musik direkte i en browser.

Deezer har – som Apple Music – også udvalgte playlister som er skabt af personer i stedet for algoritmer. Det kan ses og høres og det er fedt at de laver lokalt indhold, som eksempelvis en ‘Spil Dansk Dag’ playliste.

Integration

Deezer er ved at være ret udbredt som integreret funktion på diverse apparater, det være sig aktive højttalere, receivere osv. Blandt andet finder du Deezer på produkter fra Simple Audio, Onkyo , Logitech og Bang & Olufsen. Fordelen ved, at have streamingtjenesten integreret i eksempelvis en receiver er, at apparatet er koblet direkte op til Deezer over nettet. Hvis du derimod bruger AirPlay eller Bluetooth fra en telefon, kan du i stedet se frem til at musikken bliver afbrudt hvis telefonen ringer. Eller endnu værre, så kan du risikere at få svigermor ud i stereo på gulvhøjttalerne i stuen. Det er der ingen der har fortjent.

Lydkvalitet

Deezer tilbyder overordnet to forskellige abonnementer og hermed også lydkvaliteter. Deres gratis ‘Free’ abonnement leveres i 128 kbps MP3, som er minimalt bedre end lyden fra en ‘dåser på en snor-telefon’. Premium+ abonnementet leveres i 320 kbps MP3. Der tilbydes også et Elite abonnement som leverer tabsfri CD-kvalitet. Det er dog kun tilgængeligt på produkter fra én producent, hvilket gør det relativt ligegyldigt. Lydkvaliteten er altså godkendt men man kan undre sig over, hvorfor der holdes fast i MP3 når andre formater, herunder AAC, leverer samme lydkvalitet i mindre filstørrelser.

Brugerflade

Deezer leverer en af de bedste og flotteste brugerflader af alle streamingtjenester i testen. Appen er nem at betjene og det grafiske design er virkelig gennemført og lækkert. Animationer er 101% flydende og utroligt responsive. Jeg har faktisk ikke noget at udsætte på den. Browserudgaven som kan benyttes på PC/Mac er lidt mindre poleret men stadig nemt at betjene og finde rundt i.

Deezers musik-streamingtjeneste
Deezer som det ser ud på en iPhone

Pris og ekstra funktioner.

Deezer koster dig 99kr om måneden eller 149kr for et familieabonnement. Der er en gratis version ‘Free’ som koster.. ja, gratis. Den afbrydes af reklamer, lydkvaliteten er ikke særlig god og du kan kun springe frem i numrene x-antal gange på en time.

På Deezer finder du også en funktion som hedder ‘Flow’ Det er i princippet bare en ‘levende’ playliste som spiller musik fra din samling. Det krydres med nyt musik baseret på din samling. Deezer kalder det for ‘Dit Personlige Soundtrack’

Eksklusivitet skal der naturligvis også være plads til. Her får du ‘Deezer Sessions’ som er live-optagelser fra nye, såvel som etablerede kunstnere.

Det er muligt at downloade musik til sin enhed. Så man ikke er afhængig af databrug når man er på farten.

Prøveperiode: 30 dage – Læs mere her

Google Play Music musik-streamingtjeneste

Google Play Music

Allestedsnærværende Google har naturligvis sin egen musik-streamingtjeneste og er de seneste år vokset på både indhold og lydkvalitet. Tjenesten er naturligvis tilgængelig på telefoner og tablets med Googles eget Android styresystem men kan også benyttes på bl.a Apples iOS-enheder. Med et udvalg på godt og vel 40 millioner sange er Google Play Music ret godt dækket ind, også på de lidt mere snævre genrer.

Integration

Der hvor det halter lidt, er på integrationen. Play Music er stort set ikke understøttet på andet hardware end Googles egen Chromecast (og Chromecast Audio) og kan derudover kun benyttes på tablet, mobiltelefon eller direkte i en browser på en PC/Mac. Der er dog nogle få undtagelser med nogle soundbars fra LG og produkter fra Beoplay samt TV med Android Smart TV funktion, men bred integration kan man ikke kalde det. Googles egen ‘Google Home‘ er også kompatibel med Play Music men i skrivende stund er denne enhed dog ikke officielt på markedet i Danmark.

Lydkvalitet

Det er muligt at vælge mellem ‘Lav’, ‘Normal’ og ‘Høj’ i indstillingerne for lydkvalitet. Nærmere kommer vi ikke en bitrate men angiveligt er ‘Høj’ en MP3-stream i 320kbps. Alt i alt godkendt på trods af, at MP3 er et lidt arkaisk format.

Brugerflade

Google har gjort en del for at forbedre brugerfladen. Ikke bare på Play Music men også deres Play Store til Android. Det har hjulpet en del og gjort Play Music noget nemmere at overskue. Hvis du skal lytte til din musik på en PC eller Mac foregår det i browseren. Det fungerer overraskende godt og i og med, at der ikke er tale om et program som skal hentes ned, så har du altid adgang til din musik på en hvilken som helst computer. Du skal bare logge ind.

Google Play musik-streamingtjeneste

Pris og ekstra funktioner.

Google Play Music koster 99kr om måneden. Der tilbydes dog et gratis ‘musiklager’ som alle kan benytte uden omkostninger. Det gør det muligt, at lagre op til 50.000 af ens egne numre i skyen hos Google. Dem har man så altid adgang til fra appen eller i en browser.

En af Google Plays svagheder, er manglen på udvalgt indhold. Som med så meget andet fra Google, så forlader de sig her på ‘machine learning’. Det er en slags kunstig intelligens som lærer din musiksmag at kende og herefter kommer med forslag til nyt musik. Det fungerer OK men rigtige playlister, lavet af musikkendere, fungerer bare bedre.

Det er muligt at downloade musik til sin enhed. Så man ikke er afhængig af databrug når man er på farten.

Prøveperiode: 3 måneder. Læs mere her

Spotify Musik-streamingtjeneste

Spotify

Så er vi nået til den vel nok mest kendte musik-streamingtjeneste, nemlig svenske Spotify. Med 100 millioner brugere, hvoraf halvdelen er betalende er Spotify også den absolut største spiller på markedet. Tjenesten har ‘over 30 millioner’ musiknumre på lager og halter dermed lidt bag både Apple Music, Deezer og Google Music.

Spotify er tilgængeligt på et utal af produkter. Der er naturligvis apps til både Android og iOS-produkter, en browser-baseret afspiller til PC/Mac og en afspiller som kan installeres på computeren.

Integration

Spotify er ubetinget den tjeneste i testen som har den største integration i 3. parts produkter. Det er takket være Spotify Connect som er en funktion der kobler det pågældende produkt direkte op til Spotify via nettet. Det gør, at du kan benytte appen på din telefon eller tablet som en fjernbetjening. Spotify Connect findes bl.a. i Yamahas MusicCast produkter, Dynaudio Connect til Xeo- og Focus XD højttaler, B&O produkter og ikke mindst Sonys PlayStation 4. Her overtog den faktisk pladsen fra Sonys egen musik-streamingtjeneste ‘Music Unlimited’. Funktionen er pr. dd. i mere end 300 forskellige produkter fra mere end 80 forskellige producenter. Connect funktionen gør Spotify til en af de mest alsidige streaming-løsninger.

Lydkvalitet

Spotify er et af de få firmaer som oplyser kvaliteten af deres streams. Den leveres i enten ‘Normal’ (96kbps), ‘High Quality’ (160kbps) eller ‘Extreme’ som er 320 kbps. Alle streams er i OGG Vorbis formatet.

I skrivende stund er der rygter om, at Spotify vil annoncere en Lossless udgave af deres tjeneste. Det krydser vi fingre for holder vand, da det bestemt ville gøre tjenesten endnu mere interessant for os der går op i god lyd.

Brugerflade

Jeg kan lige så godt komme ud af busken og sige det; Spotify er ikke min favorit her. Jeg har det meget stramt med sort og neongrøn og i mine øjne er det her den ubetinget mindst inspirerende (og inspirerede) brugerflade i testen.

Der er også foretaget nogle himmelråbende dumme valg i navigationen. Hvis man vil lytte offline og kun se musik som er hentet til enheden, skal man grave dybt for at finde funktionen. Hvis man er på hjemmeskærmen skal man trykke ‘Your Library’, finde det lille tandhjul i øverste højre hjørne, klikke på det, vælge og klikke på ‘Playback’ og herefter klikke på ‘Offline’ – det er simpelthen bare ikke godt nok. Og hvorfor er indstillinger begravet under musikbiblioteket?.. Det her er resultatet når programmører får lov at lave brugerfladedesign.

Nåh ja, og så er det heller ikke på dansk. Bevares, jeg forstår da engelsk men jeg har svært ved at se, hvorfor verdens største streamingtjeneste ikke vælger at lokalisere deres app. Selv (FRANSKE!!) Deezer har en dansk brugerflade.

Det er en ommer, Spotify!

Spotify musik-streamingtjeneste
Spotify som det ser ud på en iPhone

Pris og ekstra funktioner.

Spotify koster 99kr om måneden eller 149kr om måneden for et familieabonnement med op til 6 brugere. Der findes også en gratis version som er reklamefinansieret og kun tilbyder ‘shuffle’ funktion og lav lydkvalitet.

Spotify har udvalgte playlister og en slags pseudo-radio som spiller numre baseret på genrer. Du finder også ‘Spotify Sessions’ som er live-optagelser lavet eksklusivt til tjenesten.

Det er muligt at downloade musik til sin enhed. Så man ikke er afhængig af databrug når man er på farten. (Hvis man da kan finde offlineknappen)

Prøveperiode: 30 dage – Læs mere her

Tidal Musik-streamingtjeneste

Tidal

Så er vi nået til den sidste musik-streamingtjeneste i testen – problembarnet kunne man fristes til at sige. Ikke fordi Tidal på nogen måde er en dårlig tjeneste men firmaet har haft en noget ombrust opvækst med skiftende ejere, få brugere og kritik af deres prisstrategi. Udvalget i musik er på ca. 40 millioner numre. Det er også den tjeneste som betaler de højeste royalties til kunstnere. Vigtigst af alt, i denne sammenhæng, så har de også den bedste lydkvalitet!

Integration

På trods af at Tidal ikke er så bredt integreret i hardware som eksempelvis Spotify (Connect) så har tjenesten skabt et virkelig godt samarbejde med den seriøse hi-fi og high-end branche. Store brands som Martin Logan, Wadia, MOON og Meridian har føjet Tidal til netværksfunktionen i deres apparater og mainstream producenter som Pioneer, Technics og Harman/Kardon har siden fulgt trop. I den kommende tid vil Yamahas MusicCast produkter ligeledes tilbyde tjensten. Der er uden tvivl mange flere på vej.

Udover hardwareintegration, så er Tidal også indbygget i software fra ROON og Audirvana.

Lydkvalitet

Her kommer dét der gør Tidal så speciel og dét der sætter dem i førerposition – måske ikke på antal brugere men i hvert fald på lydkvalitet. Tidal tilbyder to forskellige abonnementer. Et standardabonnement til 99kr pr. måned og et hi-fi abonnement til 199kr pr. måned. Det billige abonnement leverer musikken i op til 320kbps AAC (96kbps AAC+ på mobilforbindelse) og det dyrere Hi-fi-abonnement serverer tonerne i tabsfri 16-bit 44.1kHz FLAC – altså sammenligneligt med lyden fra en CD.

Bedre internetforbindelser, bedre komprimeringsalgoritmer og vigtigst af alt, bedre hi-fi betyder naturligvis bedre muligheder og større krav til lydkvalitet. Derfor har Tidal nu lanceret Tidal Masters. Det er en ‘lille’ (pt. ca. 30.000 numre) sektion under Hi-fi-abonnementet som præsenteres i MQA-format, typisk 24-bit 96kHz. MQA betyder ‘Master Quality Authenticated’ og er udviklet af Meridian Audio. Du kan læse mere om MQA-formatet her

Du har to muligheder for at lytte til Tidal Masters i den høje kvalitet. Du kan enten vælge at lade Tidal (programmet på din PC/Mac – endnu ikke på mobil eller tablet) afkode MQA-formatet eller køre signalet direkte i en MQA-kompatibel DAC. Det kunne eksempelvis være en Meridian Explorer 2 – Uanset hvad du vælger, så kan du være sikker på, at det lyder milevidt bedre end det de konkurrerende tjenester kan levere.

Som musikelsker og hi-fi-entusiast, er det virkelig, virkelig svært at få armene ned over det Tidal leverer. Jo, 199kr er det dobbelte af hvad du skal betale for de andre tjenester men tænk lige over, at for 10 år siden, så var det godt og vel prisen for én CD. Og taget i betragtning af du her får CD-kvalitet og et udvalg i studiemasterkvalitet, så er det sgu svært at blive knotten over.

Brugerflade

Tidal har netop opdateret brugerfladen på deres app og navigationen er blevet forbedret. Det er nemmere at udforske nyt musik, se nye udgivelser og søg. Som Spotify, har Tidal også valgt, af uransagelige årsager, at gemme offlineindstillingerne i en menu som ligger begravet under ‘Min Musiksamling’

Appen er generelt hurtig at navigere rundt i. Hvis man vil lytte til musik på PC/Mac, kan man enten hente afspillerprogrammet* eller benytte en webplayer direkte i browseren.

*Hvis man er Mac-bruger kan jeg anbefale Audirvana programmet. Det kan benyttes som afspiller til lokalt lagrede filer i et utal af formater, og det har for nyligt fået Tidal integreret. Audirvana giver en hel masse muligheder for at finindstille hvordan lyden behandles før den kommer videre til en DAC, om der skal upsamples, oversamples osv.

Tidal musik-streamingtjeneste
Tidal som det ser ud på iPhone

Pris og ekstra funktioner

Tidal koster hhv. 99kr for standardabonnementet og 199kr for Hi-fi-abonnementet inklusiv adgang til Studio Masters MQA-filerne. I min optik en meget rimelig pris. Der er ingen gratis funktioner på Tidal, men udover de albums som tilbydes, så er der også en sektion med musikvideoer, pt. 130.000 styks og en afdeling for ‘Film og Serier’ som pt. er ret begrænset. ‘Tidal X’ er Tidals egenproducerede koncerter, videoer og backstagerapporter som du også får adgang til.

Det er muligt at downloade musik til sin enhed. Så man ikke er afhængig af databrug når man er på farten. Det er naturligvis specielt nyttigt hvis man vil lytte til Tidal Hi-Fi som kræver en vis båndbredde.

Prøveperiode: 30 dage. Læs mere her

Afgørelsens time…

Så er vi kommet til det – kåringen af det bedste bud på en musik-streamingtjeneste. Det er faktisk ikke så lige til, som jeg havde håbet på. I virkeligheden kommer det meget an på hvilke behov man har. Er det pris, brugervenlighed eller lydkvalitet? – er man til Apple eller Android?..

Mit bud på den bedste streamingtjeneste er:

TIDAL

Jeg er kommet frem til Tidal af flere årsager.ten har gennem de sidste år udvidet deres katalog markant og med mere end 40 millioner numre, vil de fleste være dækket godt ind.

  • Integrationen med anden software og med hardware er ligeledes vokset støt, og vi ser flere og flere apparater med Tidal indbygget.
  • Muligheden for at vælge et Hi-Fi-abonnement og kunne streame musik i CD-kvalitet vægter også højt. At Tidal også tilbyder Studio Masters uden ekstra omkostninger, gør det bare endnu mere attraktivt.
  • Tidal er kunstnerejet og det er den streamingtjeneste som giver mest tilbage i royalties til kunstnerne.
  • Tjenesten har et bredt udvalgt af måder man kan benytte den på.

Afsluttende kommentarer.

Hvilken musik-streamingtjeneste bruger jeg personligt? – Jeg abonnerer pt. på Apple Music. Det gør jeg bl.a. fordi det fungerer godt på mine Apple produkter. Jeg har ikke brug for, at kunne streame i hi-fi kvalitet, fordi jeg udelukkende bruger streaming til at finde nyt musik. Når jeg har fundet det, så køber jeg det på enten vinyl eller i lossless kvalitet, gerne direkte fra kunstnerens website.

En musik-streamingtjeneste opfylder ét behov for mig og det er det behov jeg tidligere fik dækket da jeg kunne gå i en pladeforretning og lytte på nye udgivelser, få en snak og et par anbefalinger fra personalet.

Én ting som var gældende for alle tjenesterne og som irriterer mig inderligt er, at der konsekvent er albums som ligger under forkerte kunstnere. Hvis der er flere kunstnere med det samme navn, tag eksempelvis Jim O’Rourke, så bliver alle albums, af alle der hedder Jim O’Rourke samlet under én Jim O’Rourke. I dette tilfælde hhv. en Guitarekvilibrist fra Chicago og en irsk folkesanger.

Jeg håber du har fået noget ud af denne artikel. Om ikke andet, så tilbyder alle tjenesterne en gratis prøveperiode på mellem 30 og 90 dage. Der er altså rig mulighed for, at prøve dem alle sammen uden at skulle op med muldvarpen.

FacebooktwittermailFacebooktwittermail