Creek Audio – Historien om at save en forstærker i to

Creek Audio har netop rundet 35 år som leverandør af høj-sofistikeret, engelsk Hi-Fi i bedste kvalitet.

Den 30. marts 1982 leverede Michael Creek hans første forstærker til en butik i Leeds, hvorefter det hurtigt skulle gå slag i slag. I dag står Creek Audio forstærkere og elektronik stadig for et unikt, musikalsk indblik i ægte, engelsk Hi-Fi, der er bygget kun med det formål at involvere dig i musikken.

Det har dog næppe været noget kønt syn, da Mike Creek sent i 1981 tog en Wyndsor AX-100 forstærker – som i forvejen var effektsvag konstruktion på kun 13-14 watt – og savede den i to stykker for at skabe den en værdig konkurrent til den NAD 3020, der dengang var kongen af det billige Hi-Fi marked. Men Mike Creek vidste at den lille Wyndsor-forstærker, selvom den ikke var kraftfuld nok til et par gode reol-højttalere, havde et yderst fornuftigt kredsløb. Og Mike Creek vidste, at kunne den bare levere lidt mere juice, ville kunne blive en helt speciel, lille forstærker. Og grunden til at han savede den halvt over? Jo, Creek’s nye forstærker – som ikke engang hed Creek Audio endnu – skulle såmænd være i halv højde, men stadig dobbelt så kraftig!

CAS 4040 fra Creek Audio
CAS 4040 var er Creeks første forstærker og ydede fine 30 watt og spillede utroligt til prisen

Utallige, små tiloversblevne kabinetter fra Wyndsor-forstærkere kom under saven, og selv dybden på forstærkerne blev formindsket. Til sidst stod man tilbage med væsentligt formindsket forstærker, der kunne prale af en større og forbedret strømforsyning på 120 VA og intet mindre end 30 watt. Det niveau var lige præcis sweet spot for en god, lille integreret forstærker dengang, og til en pris på 99 pund sad den lige i skabet, da den blev præsenteret på det Schweiziske ”Audio T” Hi-Fi show. Så hurtigt var de 100 enheder Mike Creek allerede havde produceret i hans lille værksted alt for lidt, og Creek tog som brand fart fra starten. De 100 første forstærkere var solgt lige med det samme, og kun 4 år senere var Creek flyttet fra hans eget, lille værksted og ud i deres egne fabrikshaller, hvor de producerede 1200 forstærkere og 350 tunere om måneden.

Creek år 2017 – Klasse G-teknologi giver muskler og finesse

Mens Creek, der i dag ejer Epos, på mange måder er et forandret firma, er det gennemgående de samme dyder, der gjorde den første CAS 4040 forstærker så populær, der går gennem et Creek-produkt. Creek-sjælen i en nøddeskal handler simpelthen om at lave produkter konstrueret omkring overraskende sofistikerede tekniske kredsløb, men med et simpelt ydre, der indbyder mere til musiknydelse end Hi-Fi pral. Der er dog alligevel løbet meget vand i åen siden CAS 4040 skulle kæmpe mod NAD 3020. I dag er 30 watt nemlig ikke nok at drive en moderne højttaler med den kontrol og autoritet vi forventer. Men for Creek betyder det ikke nødvendigvis bare en større kasse med mere i. Den større effekt præsenterer nemlig en unik ingeniørmæssig udfordring i forhold til at designe en lille og elegant forstærker, der stadig er ligeså adræt og spilleglad som en lille 30-watter.

Creek Audio Evolution 100A
Creek Evolution 100A er ægte kompakt, musikalsk Hi-Fi med engelske dyder

Engelsk Klasse-G

Måden de har gjort det på i deres Evolution 100A, som er en kraftig forstærker på standhaftige 110 watt i 8 ohm, er at implementere et såkaldt Klasse G forstærkertrin. Her har Creek’s nuværende senior ingeniør David Gamble konstrueret et analogt forstærkerkredsløb med flere adskilte strømforsyninger, der åbner op alt efter, hvor meget effekt, der er brug for. Det er en svær teknologi at implementere, så det lyder godt, men når det som med Evolution 100A lykkes, så vinder man på alle fronter. Du får simpelthen et mere effektivt design, der virker lidt ligesom en turbo-lader i en bil, bare uden nogen som helst turbo-tøven. Det betyder lavt strømforbrug og høj effekt på grund af bedre udnyttelse af energien og en kompakt teknologi, der kan være i et lille kabinet.

Så må Creek Audio tillade sig at prale en lille smule af det, de har formået at gøre her? Ja, det synes jeg egentlig gerne de må. En ægte 110 watt analog forstærker har jeg svært ved at huske, jeg har set i en så kompakt kabinet før. Og da strømforsyningen ved lav udstyring er lille, giver det denne følelse af musikalitet, men uden at du mister kontrollen, når musikken bliver kompliceret og der kommer store, dynamiske udladninger. Samtidig er der blevet plads til at kunne indbygge både et RIAA-modul og DAC-modul med indbygget bluetooth, for at man får mest muligt ud af sine kilder.

Den oprindelige hi-fi-ånd lever videre

Af og til trækker Creek Audio disse geniale konstruktioner op ad hatten, bare for at vise os, at den engelske Hi-Fi produktion stadig godt kan lave magiske produkter, som forfører vores musikalske sanser. Og Mike Creek? Det kan godt være han er færdig med at save Wyndsor-forstærkere over i to, men ånden i Creek lever stadig videre. Og med den iver ham og resten af Creek-teamet går til arbejdet, kan vi kun glæde os til deres kommende konstruktioner!

FacebooktwittermailFacebooktwittermail