Hvorfor har jeg brug for specielle højttalerkabler?

Nordost Red Dawn
Nordost Red Dawn

Højttalerkabler er et evigt diskussionemne i hifi-miljøet, men egentlig er der ikke ret meget at diskutere, for der er simpelthen forskel på højttalerkabler, og den er så markant, at alle kan høre forskel. Ret beset er den ideelle leder et stykke tykt kobber uden nogen form for isolering, men for at spare familiens husdyr for uheldige oplevelser, er alle kabler naturligvis isolerede. Her er det så, at højttalerproducentens opgave starter, for hvordan kommer man tættest på den oprindelige performance?

Materiale – Kobber eller sølv?

Materialet i sig selv er meget vigtigt for kablets ydeevne og lydkarakteristik, og man bruger næsten altid enten ledere af meget rent kobber eller en forsølvning af dette kobber. Fordelen ved at forsølve kobber kommer af sølvets relative større ledningsevne, og når de lyse toner i kablet alligevel har det med at bevæge sig i den yderste del af det, giver det ofte en mere detaljeret diskant med flere nuanceringer og større klarhed. Det modsatte kan dog også være tilfældet på dårligt konstruerede kabler eller hvis kablet afslører uheldige tendenser i diskanten på dit anlæg, hvor lyden hurtigt godt kan blive lidt for lys og “klingende” i lyden. Men vælger du et godt forsølvet kabel, til et godt anlæg, går du sjældent galt i byen.

Der er dog stadig mange, der sværger til rene kobberkabler, blandt andet ud fra devisen om, at materialet skal være det samme, for at give en harmonisk lyd, og for at gøre sammenspillet med anlægget nemmere. Reelt set kan man ikke give en tommelfingerregel, der gør det muligt at sige, om det skal være det ene frem for det andet. Men med vores erfaring fra rigtig mange forskellige kabler, kan vi give dig rigtig kvalificeret rådgivning på området.

Sølv?

Eller kobber?

Geometri – Øhhm… det skal vel sno?

Ja, det skal det, men så igen er der mange forskellige måder at sno sådan et kabel på, og visse kabelproducenter går meget op i den helt rigtige fletning både internt i de enkelte ledere og de to ledere i mellem, mens andre mener at de to ledere blot skal ligge parallelt ved siden af hinanden. Hvad man ikke give, er igen en tommelfingerregel, men det er helt sikkert og påviseligt, at den elektromagnetiske udstråling de ledere udsender, ændrer sig markant alt efter hvordan kablet er flettet. Den elektromagnetiske udstråling i de to ledere påvirker naturligvis hinanden, ligesom kablets induktive og kapacitive værdier ændrer sig med den anderledes fletning. Visse typer af fletninger i kablerne har desuden et udstrålingmæssigt mønster, der beskytter det mod andre typer elektromagnetisk indstråling.

Van den Hul snor stadig de enkelte ledere, men er til gengæld af den overbevisning, at de to ledere skal holdes adskilt fra hinanden i en vis afstand, for at undgå størstedelen af deres elektromagnetiske kommunikation lederne imellem. Tilgengæld går Nordost med deres Flatline-teknologi skridtet videre med flere, tynde ledere ved siden af hinanden, hvilket giver et utroligt flat kabel og unikke lydmæssige egenskaber.

White Lightning eller Purple Flare er gode eksempler på dette.

Isolering – Et nødvendigt onde

Her bliver det interessant, for mens mange blot anser det for at være noget, der minimerer uheld med elektricitet i huset, så er det faktisk noget, som en af verdens største kabelproducenter, QED, bruger rigtig meget tid på at udforske. Både som en ydre isolering men også som inderste kerne i kablet. Sidstnævnte er der en rigtig god grund til, at kabler i de højere frekvenser har tendens til en “skin-effect”, der gør at de fineste lyder kun udnytter den yderste skal af kablet i stedet for hele ledermaterialet. Men ved at lægge et tyndt, men hult, rør inden i midten, lægger de dermed kobberet udenom denne kerne, hvorefter de opnår en langt højere procentvis udnyttelse af lederens kobber i de højeste frekvenser. En smart teknologi, der virkelig er med til at gøre en forskel.

QED X-Tube X40 er et glimrende eksempel på denne teknologi.

Isolering gør egentlig ikke noget godt for kablet, men ved at vælge det rigtige materiale kan man drastisk formindske de problemer, som isoleringen skaber for kablet. Undtagelsen kan dog være, når man taler om at dæmpe rystelser. For rystelser ændrer kablets målbare værdier ret drastisk, hvorfor den slags om muligt bør undgås. Her har Van den Hul udviklet deres Hulliflex-materiale, der i forhold til PVC ikke bare er langt mere miljøvenligt, men også i højere grad nedsætter de mekaniske vibrationers påvirkning af kablets værdier. Det giver en lyd, hvor stemmer og instrumenter står meget mere veldefineret og med mindre fnidder i lyden.

Det berømte Clearwater-kabel fra Van den Hul med Hulliflex-isolering.

Dit valg – Et spørgsmål om det rette match

I sidste ende vælger du gode højttalerkabler af een årsag: Du vil gerne have dit anlæg til at spille optimalt. Men det er ikke altid, at det er de dyreste højttalerkabler, der er det rette match for dig. Eksempelvis kan man forestille sig et anlæg, der har lidt ekstra i bas og diskant området, hvilket giver en lyd med godt gang i. Men at vælge et kabel, som yderligere forstærker disse tendenser, vil være usmart, da det hurtigt kan blive for meget “krydderi”. Her vil et udpræget neutralt kabel eller et kabel som gør lidt det modsatte, nok være et foretrække.

Der er dog ingen specifikationer eller teorier, der kan fortælle dig, hvordan du skal matche det bedst muligt, og derfor er det heldigt, at vi som sidder i butikken, netop bruger tid på denne slags ting for dig. Vi er ikke blege for hverken at anbefale et rigtig godt kabel til dit anlæg eller et billigere kabel – bare det får dit anlæg til at spille optimalt!

Desuden har vi mange af de kabler, vi sælger, til at ligge udpakket i butikken. Så hvis du føler, at du har brug for en demonstration af et par specifikke kabler eller gerne vil låne dem hjem og prøve der, så er det som regel ingen problem for os, det gør vi med glæde. Det er nemlig dine egne ører, der skal vælge det rigtige kabel for dig. Men husk, at det ikke nødvendigvis behøver at koste en formue at opgradere fra det billige Harald Nyborg-spaghetti, det kommer helt an på dit ambitionsniveau og det øvrige anlægs kvalitet og evne til at afsløre ubalancer i setuppet.

Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmail