Musical Fidelity – Den forstærker, du ikke vidste, du havde brug for!

Musical Fidelity M3i

“I virkeligheden har du nok for lidt effekt til at kontrollere dine højttalere”, er sandsynligvis en sætning folkene hos Musical Fidelity ofte bruger som mantra, når de udvikler en forstærker, og der er nok noget om snakken.

Investerer du i et par rigtig fede B&W, Dynaudio eller lignende “krævende” højttalere, er de bygget til at spille godt og gengive musikken utrolig livagtigt. Til gengæld er de bestemt ikke venlige ved forstærkeren og du vil opdage at en stor del af forstærkere derude slet ikke kan trække det maksimale ud af dem, hvilket faktisk ofte også gælder højttalere som er “lette” at trække. Men her står Musical Fidelity klar med et svar.

Men overskriften kunne denne blog-post om Musical Fidelity fortæller faktisk ikke den fulde historie om Musical Fidelity, mærket som blev til af kærlighed til klassisk musik, og selvom effektrinnets konstruktion og evne til at drive enhederne er en meget stor del af Musical Fidelity’s filosofi og arv, så blev de faktisk startet af en helt anden grund. Faktisk startede det, da Antony Michaelson, Musical Fidelity’s oprindelige grundlægger og nuværende ejer, ikke var tilfreds med den for-forstærker, han havde i sit system og besluttede sig til at lave sin egen. Ved en ren og skær tilfældighed, endte denne for-forstærker i en lokal hi-fi butik efter en forhandler havde lyttet til den og derefter bestille en lille håndfuld, som derefter endte med at blive solgt over weekenden.

Så første Musical Fidelity-produkt var rent faktisk ikke en kæmpe forstærker, men en relativt ydmygt udseende for-forstærker ved navnet “The Preamp”. Så var det så først 4 år efter, at de som modsvar på Krell’s kæmpe monoblokke, lancerede deres egen effektforstærker, som basalt set var to uhyrligt kraftige Klasse-A monoblokke samlet i et kabinet og blev meget, meget varme. Efter Musical Fidelity’s egen specifikation, ydede dette køleskab intet mindre end 185 watt per kanal i Klasse A og brugte 650 watt selv når den bare skulle holde den røde lampe på fronten lysende. Det siges at køleribberne sagtens kunne nå op på 60 graders varme under normal drift!

Siden er det blevet til mange af de helt tunge Musical Fidelity-forstærkere, og her kan vi i flæng nævne KW750, den 750 watt stærke stereo-effektforstærker, den endnu kraftigere Titan, der ydede næsten 2×4000 watt i 2 ohm, og reelt set var umuligt at få i knæ og den enorme AMS100 Klasse A stereoeffektblok, der med en vægt på 100 kg ikke sådan var lige til at flytte rundt på. I dag er Musical Fidelity’s kraftigste effekttrin de sindssygt kraftige M8 monoblokke, der hver yder 700 watt per kanal i 8 ohm og hele 1300 watt i 4 ohm i en indpakning, som er noget mere nedtonet, end hvad man tidligere har set fra Musical Fidelity. Men teknikken? Den er naturligvis ligeså voldsomt overdimensioneret og snedigt bygget op med fokus på lydkvaliteten, som man er vandt til fra Musical Fidelity.

Denne tilgang til et heftigt kredsløb, der kan klare at håndtere højttalerens enheder går igennem på alle Musical Fidelity’s produkter. Og selv et langt mere ydmygt prissat produkt, som den 2×85 watt stærke Musical Fidelity M3Si, måler sig alligevel let med forstærkere, der er opgivet til den dobbelte effekt. I praksis betyder det, at Musical Fidelity’s forstærkere har et enormt overskud, og dermed spiller med både lethed og kontrol, hvilket er en svær kunst at opnå. Man kunne fristes til at sige, at Musical Fidelity’s produkter er lige hvad der er brug for i dag, hvor mange højttalerproducenter laver højttalere, og især high end-højttalere, “som de lyder godt” uden at skule for meget til, hvordan højttalerne belaster forstærkeren. For at få det bedste ud af disse højttalere, er det kritisk, at forstærkeren har helt styr på sagerne og kan levere ægte, uforvrænget power, når det er nødvendigt, uden at få åndenød og tøve. Det er denne tilgang, der giver oplevelsen af at musikken er ægte og står foran dig, og mindre end fuld kontrol kan simpelthen ikke gøre det, hvilket er hvad Musical Fidelity sigter efter!

Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmail