Musikstreaming og køb af musik online – Hvorfor er det så svært?

ID-10028615

Hvorfor skal det være så svært at købe musik i en ordentlig kvalitet på nettet og har musik mistet sin værdi i takt med indtoget af musikstreaming?

Udviklingen i salg af musik online synes, at være gået i stå, eller i hvert fald slæber den sig af sted og efterlader et slibrigt spor af fokus på kvantitet over kvalitet.

Pladebranchen kom alt for sent ud af starthullerne da de mindre lovlige muligheder for at hente musik på nettet, viste sig i slutningen af halvfemserne. Da de endelig begyndte at komme med lovlige alternativer, blev det et kvalitativt skridt tilbage i forhold til det folk kendte fra Compact Disc’en.

iTunes som uomtvisteligt var og er den største spiller i salg af musik online, satte standarden for kvaliteten og standarden på dét tidspunkt blev 128kbps AAC. Først i midten af 2007 blev hele Apple’s bibliotek opgraderet til 256kbps AAC – altså en fordobling og væsentlig forbedring i forhold til det de lagde ud med, men stadig et godt stykke fra CD-kvalitet. Og så gik dén udvikling faktisk i stå.

Vil man købe musik online er man stort set tvunget til, at købe den i komprimeret form og få et dårligere produkt, sammenlignet med det fysiske alternativ, CD’en. Det mest absurde må næsten være, at den udgave man køber online faktisk ofte er dyrere! – Nej vent, det kan faktisk blive mere absurd! Tag eksemplet med Adele’s album ’21’ på Amazon.co.uk – Her koster albummet i komprimeret MP3 format, £7.41 og CD’en koster £7.01 og er altså billigere. Plot twist: Hvis du køber CD’en, FÅR du albummet som MP3 gratis via Amazon’s ‘AutoRip’ funktion. Amazon giver dig faktisk £0.40 for at modtage CD’en hvis man vender den lidt på hovedet.

Det var lidt et sidespor men det illustrerer nok meget godt, hvor lidt værdi musik efterhånden har for gennemsnittet. Det tror jeg man kan ‘takke’ de allestedsnærværende musikabonnementtjenester for. 99kr om måneden for ubegrænset adgang til 20 millioner musiknumre – Spis hvad du kan, så længe du ikke stiller spørgsmål ved råvarerne. Pladeselskaberne gik altså fra mislykkede forsøg med kopi-beskyttelse på CD’er til ‘Tag hvad I vil for en hundredelap og pleeeease hold så op med at piratkopiere’

En af markedets førende udbydere af musikstreaming, opgiver sin tre-trins kvalitetsindstilling som hhv. ‘Normal’, ‘High’ og ‘Extreme’ – Her er det værd at notere sig, at ‘Normal’ dækker over 96kbps OGG (nogenlunde samme kvalitet som lyden i en fastnettelefon), ‘High’ er 160kbps OGG (tæt på iTunes FØR 2007) og ‘Extreme’ dækker ironisk nok over hele 320kbps OGG, altså stadig ikke CD-kvalitet. Heldigvis er der nogle tjenester, bl.a. TIDAL (eller Wimp Hi-Fi hvis man var med fra starten) som tilbyder et bedre produkt. Begge tjenester giver mulighed for streaming eller ‘leje-download’ i ukomprimeret FLAC, eller CD-kvalitet.

Spørgsmålet er om musikbranchen nu helt har droppet at sælge musik på nettet? – om ikke andet så i en grad der gør, at de ikke ønsker at, udvide mulighederne for at købe kvalitetsprodukter men holde det hele på et under-middel niveau. Jeg køber mere og mere musik online. Dét på trods af, at jeg faktisk ikke synes om det. Men, jeg køber det kun hvis jeg som minimum kan få det i samme kvalitet som jeg ville have fået fra den fysiske CD skive. Det synes jeg ikke er et urimeligt krav.
Problemet er bare, at det langt fra er al musik som overhovedet er tilgængelig i dén kvalitet. De få onlineforretninger som tilbyder køb af download i minimum CD-kvalitet, er underlagt en masse restriktioner i forhold til køberens geografiske lokation. Hvorfor? – Hvorfor er det muligt for mig at købe et album i komprimeret form fra eksempelvis iTunes mens den ukomprimerede (FLAC etc.) udgave fra eksempelvis HD Tracks ikke er tilgængelig for mig som dansker?… Andre tjenester, som eksempelvis Qobuz og Onkyo Music, som begge udbyder albums i både CD-kvalitet og hi-rez (24bit 48kHz+) er overhovedet ikke mulig at bruge når man sidder i Danmark.

Jeg sidder og vil virkelig gerne skille mig af med mine penge og få noget nyt musik, men jeg kan ikke få lov til det. Medmindre jeg kun vil af med 99kr, kan acceptere en middelmådig kvalitet og så i øvrigt acceptere ikke, at eje det – så er der rigeligt af muligheder.

Hvor er det godt, at jeg stadig kan købe musik på vinyl. Kvaliteten er i top, mediet er håndgribeligt og der er bare noget specielt ved, at lytte til et album i sin helhed, kun afbrudt sideskift – Og, hvis jeg vil have musikken fra pladen med på farten, kan jeg overspille pladen til computeren med en pladespiller med USB.

#pinsebrok

 

FacebooktwittermailFacebooktwittermail