Nye Monitor Audio Bronze højttalere på vej..

Monitor Audio Bronze højttalere
Gruppebillede af Monitor Audio’s 2015 Bronze-serie højttalere

Bronze BX-serien har været en sand darling hos både anmeldere, brugere og mere garvede entusiaster.

For 2015 revideres serien af Monitor Audio Bronze højttalere og der er lagt i ovnen til endnu en række af højt besungne hi-fi højttalere i en prisklasse hvor alle kan være med.

På trods af det umiddelbart genkendelige visuelle udtryk i den nye Bronze-serie, har hele serien gennemgået en forvandling på det tekniske plan. BX’et er strøget fra modelnavnene og de forskellige modeller hedder nu blot ‘Bronze, efterfulgt af et nummer eller navn.’…

Af udseende ligner den nye serie den gamle. I hvert fald ved første øjekast. Små detaljer er ændret og en ny finish er tilføjet. Som noget nyt kan serien nu leveres i en flot hvid ask folie – en meget efterspurgt finish som med sikkerhed bliver et stort hit. Frontstoffet er monteret ved hjælp af magneter, så uanset du vælger at bruge dem med eller uden, er du sikker på at kunne nyde dem visuelt som auditivt.

Bronze 2015 er blevet udstyret med nye enheder baseret på teknologi nedarvet fra Monitor Audio’s dyrere high-end serier.

Den velkendte C-CAM enhed er blevet opdateret med nyt konkavt design, belagt med en keramisk overflade som gør enheden stærk og let og dermed ekstremt hurtig. Her opnås fantastisk fidelitet med et minimum af forvrængning og en, i prisklassen, førende ydelse. Svingspolen er koblet til membranen ved hjælp af et termisk ledende materiale og varmen som opstår i svingspolen, ledes videre til membranen der med sine keramiske egenskaber agerer køleprofil.

Diskanten er ligeledes opdateret i design og ydelse. Den 25mm. store C-CAM Gold Dome leverer nu endnu højere præcision og klarhed. En nyt design på enheden har gjort det muligt at optimere luftstrømmen som ledes omkring og bag om magneten til et bagvedliggende kammer. Dette resulterer i lavere resonans og bedre dæmpning, specielt ved lavere frekvenser hvor komprimeret luft bag enheden ofte er skyld i forvrængning og en unuanceret lyd.

Alle enheder er – som vi kender det fra andre Monitor Audio serier – monteret via en enkelt gennemgående bolt. Denne måde at fastgøre enheden på, er med til at afstive kabinettet og holde en konsistent opspænding af enheden. Vibrationer fra enheden reduceres før de når kabinettet og risikoen for resonans er dermed minimerer yderligere. Alle modellerne er udstyret med den velkendte HiVe basport (FX og W10 undtaget) som er medvirkende til den rene basgengivelse.

Hele serien har opnået en hørbar forbedring takket være den yderligere reduktion af forvrængning i det nye enhedsdesign.

Bronze 1

Den nye kompakte Bronze 1 er monteret med en 5.5” C-CAM bas-mellemtone og C-CAM diskant i to-vejs design. Trods dét at Bronze 1 er den billigste i serien og ofte ses som ‘entry-level’ løsningen, er højttaleren med det nyligt optimerede design, tunet til at levere den mest nøjagtige lyd sammenlignet med alle Monitor Audio’s tidligere Bronze-modeller.

Den ‘lille’ 5.5” bas-mellemtone yder over sin fysiske formåen med en ren, dynamisk gengivelse, selv ved højere lydtryk. Bronze 1 kan placeres relativt tæt på en bagvæg og perfekt på en hylde, en reol eller en dedikeret højttalerstander. Den kan endda vægmonteres ved hjælp af Monitor Audio’s universalbeslag (sælges separat)

Bronze 2

Er 5.5” enheden i Bronze 1 ikke helt nok, kan Bronze 2 være noget for dig. Med en større 6.5” bas-mellemtone rykker vi en grad op i seriøsitet. Den skal selvfølgelig også være umådeligt god for at udkonkurrere sin forgænger BX 2 og man må sige at Monitor Audio har leveret varen.

Den sofistikerede Bronze 2 gengiver med utrolig balance, neutralitet og opløsning og er nok seriens bedste bevis på, at entry-level serien fra Monitor Audio, bestemt er kommet til sin ret. Med en frontvendt HiVe basrefleksport, er Bronze 2 ligeledes en utrolig placeringsvenlig højttaler – Placér den på en hylde, en stander eller på væggen – Uanset hvad du vælger, vil du blive belønnet med opløsning, livlighed og en stram, veldefineret bas, som næsten er uretfærdig at forvente af en højttaler med så beskeden fysik.

Bronze 2 kan bi-wires eller bi-ampes for optimal ydelse.

Bronze 5

Den nye Bronze 5 tager arven op efter titelslugende BX 5 som verden over høstede ros for sin høje ydelse til en ekstremt konkurrencedygtig pris. Gulvhøjttaleren er monteret med en 5.5” C-CAM basenhed, flankeret af en 5.5” C-CAM bas-mellemtone og en 25mm. C-CAM Gold Dome diskant, i et 2.5 vejs design. De to enheder arbejder i hver deres separate aflukker i kabinettet, som er tunet til de respektive enheder. Det giver en højere effektivitet og medvirker til at højttaleren kan gå dyberer i frekvensspektret.

Den slanke Bronze 5 leverer en fuldendt oplevelse over hele frekvensområdet og trodser sin fysiske begrænsning med en kraftigt, veldefineret bund. Kabinettet er udstyret med to styk HiVe basporte, en på forsiden og en på bagsiden. Det gør Bronze 5 til en alsidig gulvhøjttaler som kan placeres både tæt på bagvæggen, hvor de medfølgende skumpropper kan begrænse luftstrømmen eller ude på gulvet i rummet, hvor der er rigeligt med plads til at højttaleren kan folde sig ud.

Bronze 5 kan bi-wires eller bi-ampes for optimal ydelse.

Bronze 6

Det nye flagskib i serien er Bronze 6 som byder på et 2.5 vejs design, monteret med to stk. C-CAM 6.5” basenheder, en 6.5” C-CAM bas-mellemtone og en 25mm. C-CAM Gold Dome diskant. Det store kabinet og antallet af enheder er med til at levere en fuldendte oplevelse som bare ikke kan genskabes af mindre højttalere. Ja, den er stor men du bliver belønnet i alle ender med en dynamik, helhed og nerve som bare ikke er til at overhøre. De to basenheder optager størstedelen af kabinettet og bas-mellemtonen er placeret i sit eget dæmpede kammer. Det medvirker til en utrolig klarhed i mellembassen, en egenskab som i dén grad er med til at skabe den multidimensionalitet som Bronze 6 uden tvivl bliver kendt for. Basenhederne leverer en bund af seismisk kaliber, uden på nogen måde at lyde pressede eller slatne. Uanset du leder efter en højttaler til et surroundsystem eller et stereo-setup, så giver Bronze 6 dig det du leder efter – også når den går i dybden efter det!

Bronze 6 anbefales til lidt større rum, hvor den kan få lov at udfolde sig. Højttaleren giver mulighed for tilslutning via bi-wire eller bi-amping.

Bronze Center

Vi siger det gerne igen. Centerhøjttaleren i et surroundsystem er den ubetinget vigtigste, så det er ikke her du skal skære hjørner. Med op til 60% af lydsporet i en film placeret i centerhøjttaleren, inklusiv stort set al dialog siger det sig selv at den skal være af en vis kvalitet. Dét er Bronze Center.

Med to styk 5.5” C-CAM basmellemtoner og en 25mm. C-CAM diskant i en ‘D’appolito’ konfiguration er Bronze Center det oplagte valg – Både som centerhøjttaler, men faktisk også som fronthøjttaler. Benytter du den som både front-, og centerhøjttaler opnås en homogenitet i lyden som ikke er til at overhøre. Flankér dem med et (eller to) sæt Bronze FX surroundhøjttalere og få en – i prisklassen – fuldstændig overlegen ydelse.

Kabinettet på Bronze Center er designet som trykkammer, altså uden basport. Det gør den utrolig anvendelig hvis du påtænker at væghænge den eller gemme den væk i en reol.

Bronze FX

Med en diskret profil og vinklede profil er Bronze FX den oplagte kandidat til en surroundopsætning, også selvom det er til stuen hvor fruen huserer. Det anonyme design og flotte finish gør FX højttaleren integrérbar i stort set alle situationer.

Højttaleren er monteret med en enkelt 5.5” C-CAM bas-mellemtone og to C-CAM Gold Dome diskanter, én på hver side af højttaleren. Det giver en god spredning af lyden i rummet og med en tryk på en knap kan du ændre spredningen ved hjælp af henholdsvis di-pol og bi-pol drift.

Vi anbefaler Bronze FX som både side, bag og (ved Atmos installationer) lofthøjttaler.

Højttaleren er udstyret med en vægbeslag af ‘nøglehulstypen’ som gør det muligt at montere den helt plant med væggen.

Bronze W10

Subwooferen i den nye Bronze-serie har fået et helt nyt design. Monitor Audio har skabt en helt ny subwoofer med ny DSP behandling og en ny 10” enhed med ultra-lang vandring. En anden nyhed er den bundmonterede, passive 10” enhed der assisterer den aktive og medvirker til højere definition og større output.

Den indbyggede forstærker er af klasse-D typen og leverer op til 200w. uforvrænget effekt. Subwooferen er udstyret med forudindstillinger til hhv. musik, film og ‘impact’.

Det helt oplagte produkt til dig der søger lidt ekstra bund til en lille reolhøjttaler eller bare ikke kan få nok bas i hjemmebioen.

Bronze-serien kan leveres fra starten af juni 2015.

FacebooktwittermailFacebooktwittermail